marți, 5 octombrie 2010

Psihology - Be your best

"Întotdeauna am crezut ca atitudinea fata de partener este la fel de importanta ca si cunoștințele tehnice asupra jocului."  - Rixi Markus, una din cele mai mari jucătoare din istoria bridge-ului.
Să recunoaștem, fiecare din noi are momente când: se enervează, începe să comenteze, își pierde concentrarea, cedează presiunii, devine negativist, își tratează partenerul în mod necorespunzător, își pierde controlul.
Pentru a înțelege mai bine aspectele ce privesc pregătirea mentală a sportivilor in general, si a jucătorilor de bridge in particular, am preluat o serie de idei din articolul Be your best, scris de reputatul psiholog sportiv Peter Jansen. Mai multe informatii despre acest articol le puteti gasi la urmatorul link.
Pregatirea mentală constă in: percepția asupra competiției, managementul energiei, concentrare si imagine mentala.


1. INTELEGEREA PRESIUNII
In timp ce a concura la un turneu important este stresant, va ridicați la nivelul competiției deoarece sunteți pregătit (ready), nu datorită faptului ca excelați sub presiune.  Trebuie sa învățați sa va controlați nivelul așteptărilor.  Doi factori concură la nivelul așteptărilor - percepția asupra importantei evenimentului si incertitudinea asupra rezultatului sau final.  Când nivelul așteptărilor devine prea ridicat, puteți sa va pierdeți concentrarea si face greșeli.  Credeți ca Roger Federer ezită când servește la 0-40?  El e pregătit, știe ca a mai servit ași din poziția aia de mii de ori, si o poate face din nou..
2. CONCENTRAREA PE PREZENT
De câte ori ați auzit clișeul: jucați donă cu donă, sfert cu sfert, repriza cu repriza?.  In competiția la nivel înalt, așteptările performantei pot fi copleșitoare.  A gândi la viitor nu este benefic. Sunteti constienti de obiectivul final, dar trebuie sa va restrângeți concentrarea la “Ce ar trebui sa fac chiar acum?”  Ce e constructiv este sa va gândiți la șansa următoare de a performa si de a va îmbunătăți.
3. FITI CONSTIENTI DE SINE
Fiți preocupați de sarcinile fundamentale pe care trebuie sa le faceți ( gen planul de apărare sau decizia asupra atacului inițial). Când sunteți într-o scurta pauza (exemplu când sunteți mort), îndreptați-va atenția spre controlul emoțiilor si rămâneți atent la joc. (”Dacă țipați la partener cu voce tare sau doar in capul dvs., nu va asigurați un timp de reflecție).
Controlul asupra mintii, corpului si sentimentelor este o abilitate ce se poate invaţa.Orice ati face, observați ceea ce gândiți sau spuneți si decideți dacă va este de ajutor.  Oamenii au capacitatea sa faca un pas in spate, sa se observe si sa se întrebe ce este de făcut in situația dată.
Marele expert american Eric Rodwell, intr-un interviu declara:
"Cheia este de a folosi energia in mod constructiv. De exemplu, emoțiile sunt o scurgere de energie. Am descoperit ca joc cel mai bun joc al meu când nici o emoție nu este implicata. Emoțiile bazate pe situația din meci, pe supărarea față de partener, pe ura față de adversari sau pe o donă unde am obținut un rezultat slab sunt distrageri. Ele îmi împiedică jocul și încerc sa stau departe de ele.
Am descoperit că emoțiile ma distrag din procesul de a fi obiectiv.”

4. ALUNGAȚI NEGATIVISMUL
Învățați abilitatea de a reîncadra.  Există întotdeauna mai mult decât un fel de a privi o situație, asa ca o puteți reîncadra de obicei  într-un mod  pozitiv.  Sentimentele dvs. se mișcă în paralel cu gândurile dvs. Aşa că dacă gândiți negativ (să  considerăm că ați obținut un rezultat prost pe această donă), atunci reacția naturală va fi sa va tensionați, sa vă forțați mai tare sau sa va panicați, și nici una din acestea nu va vor ajuta să evoluați mai bine.  Această atitudine ia timp pentru a fi învățată!  Dacă memoria unor concursuri anterioare va este umplută numai cu gânduri sau note referitoare doar la ceea ce nu trebuie sa faceți, atunci sunteți prea negativiști.
Există o uriașă diferență intre a încerca să câștigi și a încerca sa nu pierzi.  A încerca  SĂ  NU FACI CEVA este foarte dificil. Când sunteți motivați doar de teama de nereușită în cele din urmă  veți ajunge la punct în care rezultatele vă vor fi diminuate. Fiți pozitivi!
5. VIZUALIZAȚI DRUMUL SPRE VICTORIE
Vizualizați victoria gândindu-va la medalii sau la bani?  Nu! Asta este speranță, nu pregătire.  Mai degrabă încercați să vizualizați anumite situații și cum le veți manevra. Imaginați-vă secvențele de licitație frecvente cu diferite tipuri de mâini. Imaginați-vă distribuțiile adverse. Imaginați-vă că sunteți pe scaunul partenerului sau al unuia din adversari. Corpurile noastre reacționează continuu la imagini. Imaginați-va aruncând o minge, și căile dumneavoastră nervoase vor funcționa în aceeași manieră ca și cum ați arunca o minge.  Imaginile sunt “evenimente” pentru corp, care nu distinge diferența intre ceea ce este real și ceea ce este imaginat. Desenarea unei imagini clare și concrete a ceea ce doriți să realizați  umple diferența intre concept și execuție. “Vizualizarea este limbajul performanței,” Nu va gândiți ca obiectiv la câștigarea medaliei de aur.  Străduiți-vă în fiecare zi sa faceți mai bine.  Asta e ceva care fiecare din noi o poate face. Să fii cel mai bun poate să nu fie întotdeauna realizabil, dar să fii mai bun întotdeauna este.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu